Organisaties

Organisaties

Wat speelt er binnen je bedrijf of organisatie? Soms heb je het gevoel dat er iets is maar kan je er de vinger niet opleggen. Hoe komt het dat op die ene functie steeds iemand weg gaat, waarom wordt er veel geroddeld, wat maakt dat de voorwaarden er zijn maar er toch geen goed team ontstaat?
Krijg inzicht in je organisatie!

Wat is een organisatieopstelling?

Een organisatieopstelling is een ruimtelijke uitbeelding van de dynamieken in een organisatie systeem of een team. Een organisatieopstelling brengt in kaart welke elementen en rollen van invloed zijn op dynamieken in het systeem. Door uit te zoomen naar grotere gehelen en ook naar de oorsprong en historie van een organisatie geeft de opstelling helderheid over wat bijvoorbeeld de weerstand in beeld probeert te brengen. Ook kun je met een organisatieopstelling onderzoeken welke consequenties veranderingen zullen hebben of aan welke voorwaarden voldaan moet worden om veranderingen goed te implementeren.

Systemisch perspectief

Het systemisch perspectief kan naast alle bestaande managementmodellen, bedrijfsstructuren en organisatieplannen bestaan. Het is niet of/of. Het is en/en. Wanneer je systemische inzichten tastbaar kunt maken en mensen binnen de organisatie patronen en inzichten kunt laten ervaren, kun je systemisch werk inzetten voor uiteenlopende vraagstukken en veranderprocessen binnen organisatie

Dynamieken binnen organisaties worden gevoed door de onderstroom. Een organisatieopstelling kan je helpen patronen te veranderen of met een andere blik te kijken naar vraagstukken.

Voor wie?

  • Voor organisaties/teams die inzicht willen krijgen in de achtergrond of oorzaak van bepaalde problemen binnen hun bedrijf.
  • Voor organisaties die een verandering willen bewerkstelligen.
  • Voor organisaties die verschillende keuzemogelijkheden willen bekijken

Werkwijze?

Een organisatieopstelling ofwel een in-company opstelling, vindt meestal plaats op locatie van het bedrijf. Je kunt kiezen om als directeur alleen de opstelling te doen of om het team, de organisatie allemaal mee te laten doen. Een studiedag, een brainstormdag of een ‘heidesessie’ kan ook een goed moment zijn voor een organisatieopstelling. Dan kan je kiezen voor een hele of een halve dag.

De organisatieopstelling begint altijd met een voorgesprek; iemand van het bedrijf, bijvoorbeeld de directeur, brengt zijn of haar vraag of thema in en de begeleider probeert door het stellen van vragen een beeld te vormen van de situatie en het probleem.
Vaak wordt daarbij ook een organogram gemaakt van de gehele organisatie en haar geschiedenis.

Dan gaan we opstellen. Dat kan met mensen (representanten), voorwerpen, vloerankers of poppetjes. Door de opstelling ontstaan er inzichten, krijg je informatie en komt er beweging.

Interesse? Neem contact op!